You are currently viewing 9 módja, hogy időt szakíts arra, ami fontos neked

9 módja, hogy időt szakíts arra, ami fontos neked

Könnyű megrekedni egy rutinban. Sokan közülünk ugyanazt a napot élik meg többször is. Felkelünk, elmegyünk dolgozni, hazajövünk, vacsorázunk, tévézünk, és lefekszünk aludni. A következő nap egy ismétlés. Mindannyiunknak vannak más dolgai, amiket szeretnénk elérni, de úgy tűnik, hogy kifutunk a napból, mielőtt időnk lenne az élet értelmesebb részeivel foglalkozni.

Mennyi időt fordítasz életed legfontosabb területeire – azokra a tevékenységekre, amelyek az életcélodat szolgálják? Változott-e jelentősen az életed az elmúlt egy évben? Az elmúlt 10 évben? A jelenlegi fejlődési ütemed mellett hol fogsz kikötni 10 év múlva?

Próbáld ki ezeket az időtakarékos tevékenységeket, hogy felszabadítsd a nap egy részét fontosabb dolgokra:

Minden nap készíts egy tennivalólistát. Minden este szánj néhány percet arra, hogy elkészítsd a következő napra vonatkozó listát. Döntsd el, hogyan fogod eltölteni az idődet minden nap. Vegyél fel olyan feladatokat, amelyek mind a rövid távú elképzeléseidhez igazodnak, mind a hosszú távú célokra vonatkoznak.

Sorold fel, hogy mire fog összpontosítani a következő évben. Lehet, hogy előléptetést szeretnél kapni, szintet lépnél a vállalkozásodban, fejlesztenéd a zongoratudásodat, vagy jobban ott szeretnél lenni a gyermekeid életében. Tudnod kell, hogy mik ezek a dolgok, különben a mindennapjaidat sem tudod úgy tervezni, hogy ezek elérhetőek legyek.
Ha ismered a következő 12 hónapra kitűzött céljaidat, az megakadályozza, hogyaz idődet kevésbé fontos feladatokra pazarold.

Koncentrálj a fejlődésre és felejtsd el a tökéletességet. A tökéletesség elérése túl sokáig tart. És nem is sokkal jobb, mint JÓL végezni a munkát. A tökéletességet gyakran használjuk ürügyként arra, hogy túl sok időt töltsünk el egy feladattal. Végezd el a feladatot a megfelelő szinten, és lépj tovább. 😉

Minden nap néhányszor szánj egy pillanatot arra, hogy értékeled, hogy a tevékenység, amit végzel, annak van-e értelme egyáltalán?
Könnyű belemerülni értelmetlen feladatokba, ezer óráig szerkeszteni egy-egy képet, amit ki akarsz tenni a facebookon vagy az instán… de vagyok tényleg érdemes ennyi időt szánni erre?

Monotasking! Itt az ideje, hogy mindenki feladja azt az elképzelést, hogy a multitasking hatékony. Ez nekem borzasztóan nehéz például. Folyamatosan és párhuzamosan rengeteg feladat fut nálam, és sokszor nehéz rávennem magam, hogy egy valamit befejezzek és csak utána kezdjek bele valami másba. Ismerős? Amikor 8 féle lap van megnyitva a böngésződben? Vagy 8 e-mail?… A tanulmányok azt mutatják, hogy a multitasking kevésbé hatékony. Gondolhatjuk, hogy ügyesek vagyunk a multitaskingban, de ez még nem jelenti azt, hogy ez az optimális megoldás. Csinálj egy dolgot egyszerre, és így haladj végig a feladatlistádon! Azt mondják ez hatékonyabb, én azt tapasztalom, hogy az idegeimnek is jót tesz, ha sikerül ezt megvalósítanom! Nem érzem úgy, hogy folyton rohanok valahova és nem stresszelek.

Figyeld meg, hogyan pazarolod az idődet. Ha unatkozol, mivel szórakoztatod magad? Mit csinálsz, amikor halogatod a dolgokat? A közösségi média, a televízió, a „szörfölgetés a neten” az üzenetek visszaolvasgatása pontosan ilyen tevékenységek. Figyeld meg, hogyan és mikor pazarolod el így az idődet, és „füleld le magad”, amikor ez történik!
Minél hamarabb képes vagy megállítani magad, annál nagyobb az esélye a sikernek!

Csak mondj nemet. Ezt az egyszerű szót kihívás lehet kimondani. Nem szeretünk csalódást okozni másoknak. Ha egyszer már hírnevet szereztél magadnak az „igen” mondásával, a kérések soha nem állnak le. A szomszédodat fogod kivinni a repülőtérre, és minden irodai ünnepségre tortát kell sütnöd.
A kérések visszautasítása az a saját idődnek és céljainak tiszteletben tartása. Kerüld el, hogy többet tömj a szádba, mint amennyit meg tudsz rágni 😉 Legyél segítőkész, de ne a saját életed rovására!

Szánj időt magadra. A munkán, az étkezésen és az alváson kívül a legtöbben nem tervezünk megfelelően. Ha az az álmod, hogy regényt írj, iktass be erre időt a napi programodra és ülj le írni. Ha futni szeretnél, akkor azt is írd be magadnak a naptáradba és a kitűzött időben menj, és sportolj!

Rendezd az életed és az élettered! Szabadulj meg a polcokon lévő felesleges kacatoktól, csinálj egy teljes lomtalanítást. Ha rend van körülöttem én is mindig jobban érzem magam. És ne csak a holmiaid között rendszerezz… Dobd el azokat a tevékenységeket, embereket, gondolatokat és ötleteket, amelyek időt vagy energiát vesznek el anélkül, hogy te energiát meríthetnél belőlük. Engedd el azokat a dolgokat, amelyek megakadályozzák abban, hogy az életcéljaidra összpontosíts.

Könnyű elpazarolni az időt. Mivel napjaink nagy részét a munka és az alvás tölti ki, kihívást jelenthet, hogy időt találjunk más tevékenységekre. És nagyon fontos, hogy ne ostorozd magad, ha vannak időszakok, amikor nem megy. Amikor elborítanak a teendők és kevesebb idő jut egyéb, számodra fontos dolgokra. Azt tartsd szem előtt, hogy ez a céljaidat szolgálja. És időnként értékeld, hogy hol tartasz, és tervezz újra, ha arra van szükség.

Ha szeretnél értesülni az írásokról, iratkozz fel itt a hírlevelemre.

Csatlakozz hozzánk a Brunch Office Club közösséghez, és írd meg egy posztban mit gondolsz!

Ha tetszett, olvasd el egy korábbi írásomat is.