fbpx

Hozd vissza a könyvek olvasásának örömét az életedbe!

Az olvasás kitűnő szokás, amelyet érdemes kialakítani. Bármiről olvashatsz, ami érdekel, és gyakorlatilag végtelen mennyiségű tudásra tehetsz szert. Lehet, hogy a valóságban soha nem tudsz elutazni az Antarktiszra (bár soha ne mond hogy soha), de egy könyv segítségével egy szempillantás alatt „ott lehetsz”.

A kisgyermekek szeretnek olvasni, és szeretik, ha könyveket olvasnak nekik. Aztán, a saját kárunkra, sokan közülünk elveszítik az érdeklődésüket, vagy egyszerűen nem találnak rá időt, amikor felnőnek.

Próbáld ki ezeket az ötleteket, hogy újra felfedezd a könyvek olvasásának örömét:

  1. Olvass olyan könyveket, amelyeket valóban szeretnél olvasni. Ne csak azért olvass el valamit, mert úgy gondolod, hogy el kellene. Nem mindenkinek kell elolvasnia a Háború és békét vagy az Elveszett paradicsomot… Olvass régi Superman-képregényeket, ha azt szereted. Nem kötelező, nem az iskolában vagy, azt olvasol, amit csak akarsz.

  2. Szánj időt az olvasásra. Ez lehet 20 perc lefekvés előtt vagy ebédidőben. Úgy érezzük, hogy nincs rá időnk, mert túltervezzük az életünket, túl sok tévét nézünk, és túl sok időt töltünk az interneten böngészve. Engedd el ezeket a dolgokat, és olvass helyette. Tegyük szokássá az olvasást azzal, hogy rendszeresen végezzük. Na nekem ez a legnehezebb… kizárni az internetet, és nem a telefonomon böngészni.

  3. Amikor olvasol, csak olvass. Ez nem az az idő, amikor egyik szemed a könyvön, a másik a tévén van. (ugye ismerős?! 😊) Ha a legtöbbet akarod kihozni belőle, akkor tényleg kötelezd el magad amellett, amit csinálsz. Csak olvass az olvasás ideje alatt.

  4. Nem kell minden elkezdett könyvet befejezni! Az életünkben át kell szenvednünk néhány olyan dolgot, ami kevésbé izgalmas, de a könyveidnek nem kell közéjük tartozniuk. Ha nem izgalmas számodra, szabadulj meg tőle, és keress valami mást. Az élet túl rövid ahhoz, hogy a feltétlenül szükségesnél többet unatkozzunk.

  5. Ne aggódj amiatt, hogy milyen gyorsan olvasol. Nem számít, mennyi idő alatt fejezel be egy könyvet. A lényeg, hogy jól érezd magad az olvasásban. Meglátod, hogy az olvasási sebességed növekedni fog, ha rendszeresen olvasol.

  6. Nézd meg a könyvkritikákat, mielőtt kiválasztasz valamit, amit elolvasol. Az olyan weboldalakon, mint az Amazon.com, több ezer és ezer értékelés található. Általában a könyv egy részét online is elolvashatod. Ez egy gyors és egyszerű módja annak, hogy kiderítsd, tetszene-e neked a könyv, mielőtt megvennéd.

  7. Szerezzen könyvtári kártyát. Én már gyerekként is imádtam a könyvtárakat. Olyan különleges érzés ott a csendben bóklászni. Mintha egy másik világban járnék.

  8. Ne feledkezz meg a használt könyvesboltokról. Nemcsak rengeteg könyvet találhatsz, amelyek legalább 50%-os árengedménnyel kaphatók, hanem el is adhatod a már elolvasott könyveidet. A könyvek nem trófeák, amelyeket a polcodon kell tartani. Ha nem fogod újra elolvasni, miért tartanád meg? Persze könnyű ezt mondani, írni… Gondolom nem én vagyok egyedül, aki halomra veszi a könyveket, mert szép a borítója, mert jól néz ki, mert mennyire illik a polcomra. Hát igen, ez is szempont. Legalábbis nálam.

  9. Fontold meg, hogy csatlakozz egy könyvklubhoz. Egyedül is elolvashatod a könyvet, majd megbeszélheted másokkal. Sokkal többet megtudhatsz a könyvről, és egy új társasági körre is szert tehetsz. Az olvasás magányos tevékenység, de az olvasásnak vannak olyan aspektusai, amelyek nagyon is társasak lehetnek.

Az olvasás új lehetőségekre nyitja meg az elmédet. Rengeteg mindent megtudhatsz, és egy könyvtári tagsággal milliónyi oldal kinyílhat előtted szinte ingyen. Keress egy szuper könyvet, ami lenyűgöz és szakíts időt az életében az olvasására. Örülni fogsz neki!

Ha szeretnél értesülni az írásokról, iratkozz fel itt a hírlevelemre.

Csatlakozz hozzánk a Brunch Office Club közösséghez, és írd meg egy posztban mit gondolsz!

Ha tetszett, olvasd el egy korábbi írásomat is.

Share it :

Related article

2022 évértékelő

“És igazán lelkesnek érzem magam!” – ezzel a mondattal fejeződött be a 2021. évi értékelőm… Hihetetlen, hogy azóta máris eltelt egy év! És ebben a

Read More