fbpx

Munkarend? Vállalkozóként?

Amikor elkezdünk vállalkozni, szabadon úszni sokunkat ez a cél vezérel: akkor, ott és azzal dolgozzak akivel csak szeretnék, úgy, ahogyan én akarok. Vagy éppen Utunk közben jövünk rá erre, hogy ezek mennyire fontosak is nekünk. Én magam részéről már nem is tudom, hogy a tyúk volt előbb vagy a tojás… de ami biztos, hogy engem ez nagyon meghatároz. 

El is kezdünk dolgozni, kicsit kapkodjuk a fejünket, hogy most mi a fene is van. Tulajdonképpen hogyan is kéne ezt JÓL csinálni? Mert most aztán nincsen senki, aki felé el kellene számolnunk az időnkkel, vagy éppen letorkolna bennünket, ha nem határidőre csináltuk meg a feladatunkat. Vagyis van. Mi magunk. Legalábbis meg kell tanulnunk ezt a szerepünket is. Amikor saját magunk főnökei vagyunk. És ezt nem csak akkor “illik” gyakorolni, amikor megengedjük magunknak a szabadságot, a választás örömét és a többi. Hanem akkor is, amikor korlátokat kell magunknak szabni. 

De miért van erre szükség? Nem elég, ha csak úgy sodródunk az eseményekkel, feladatokkal a hétköznapokban? Nem, és de igen. 🙂 Attól függ mi a célod. 

Tegyük fel most, hogy az, hogy jobban lásd a kapacitásod, tartható és vállalható határidőkre tudj munkákat elvállalni, jól érezd magad a bőrödben és büszke lehess arra, hogy időben letudtad a feladataidat. Ez esetben igen, nagyon fontos, hogy ne csak úgy sodródj. 

Borzasztó összetett ez. Sok-sok minden befolyásolja, hogy ezeket elérd. Van, akinek ez nem is kérdés és szinte csípőből jön az összhang saját magával. Odafigyeléssel könnyedén lavírozik a feladatok között, tudja, mi fontos, mi nem, érzi ezt az egészet. És vannak akiknek nagyobb gondot okoz ez. Ha vállalkozóvá váltál, vagy szeretnél az lenni, akkor viszont egészen biztos, hogy tenned kell azért, hogy tanulj némi rendszerezettséget. Vagy rendezettséget? Nem is tudom igazán melyik a jobb kifejezés erre 🙂 

Ennek első és legfontosabb eleme a munkarend kialakítása. Szerintem. 

Munka. Rend. Munkarend. Olyan szigorú és határozott csengése van ennek a szónak, nem? Lehet, hogy emiatt tetszik nekem annyira, és amiatt is, mert értem a mögöttes tartalmát. Amitől már mindjárt nem is tűnik annyira szigorúnak, hanem inkább egy olyan fogalomnak, amitől könnyebb lesz az életem. 

Többször kérdezik tőlem, hogy oké, hogy akkor dolgozol, amikor akarsz, de mégis mikor? Erre viccesen szoktam mostanában azt felelni, hogy “hát reggeltől estig”. Tulajdonképpen nekem jelenleg ez a tágan értelmezett munkarendem 🙂 És aztán, ha mélyebben belenézünk a napjaimba, akkor azt találjuk, hogy van benne rendszerezettség, és pontosan tudom, hogy mikor mit csinálok és hol leszek – a “hol leszek”-ben van nekem a legtöbb rugalmasság, mert úgy alakítottam a munkáimat, hogy többnyire kedvtől függően dönthetek, hogy éppen hol vagyok és honnan dolgozom. 

A címben feltett kérdésre válaszolva: igen. Vállalkozóként, szabadúszóként is KELL, hogy legyen az embernek munkarendje. Szerintem ettől nem lehet eltekinteni, mert akkor összeomlik a kártyavár, vagy éppen soha fel sem épül. Abban meg egészen biztos vagyok, hogy további tornyai, védőárok, melléképületei sem lesznek soha annak a várnak, amit nem tudatosan és rendszerezetten építenek. 

Tudom, ez most nagyon nem tűnik szabadszelleműnek, és sokan azt gondolhatjátok, hogy ez aztán igazán szembe megy a flowval és mi értelme van vállalkozni, ha ez ilyen fontos és ilyen elköteleződéssel jár. Ennek a megoldókulcsa abban rejlik, hogy saját magaddal köteleződsz el, saját magadért vállalod a kockázatot és a felelősséget. Saját magad szabod meg az utadat. Ami persze megélhető teherként is (ezen is kell dolgozni, hogy ne legyen az, vagy ne vállalkozz). De használd ezt inkább erőként, támaszkodj rá. Szuper mankó lehet a hétköznapokban és majd a “nagy egészet” nézve, visszatekintve. 

Alakítsd ki a munkarended! Gyűjtöttem néhány dolgot, ami szerintem segíthet ebben:

  1. Használj naptárat. De ne úgy, hogy év elején megveszed (vagy letöltöd az appot) és lelkesen 2 hetet kitöltesz benne, aztán decemberben meg az üres oldalakat lapozgatod… voltam én is így. Kipróbáltam, milyen az amikor nem vezetek naptárat. Őskáosz, de komolyan. Próbálj meg mindent beleírni. És ne csak a találkozókat. A naptár nem csak arra jó, hogy a meetingeket beleírjuk. Használj színeket, matricákat a könnyebb átláthatóság érdekében. Jelöld azokat az időszakokat is, amikor NEM dolgozol. Trükk: írd be az ebédidőt! írd be a kutyasétáltató időt (ha van kutyád) Mindent, amit csak tudsz. 
  1. Találd ki, hogy mennyit szeretnél dolgozni. Napi 8 órát? 10-et? Heti 20-at? Ez nem csak a munkarend miatt fontos persze. Ezt igazítani kell a céljaidhoz, ahhoz, hogy mikor mit szeretnél elérni. De most maradjunk a munkarendnél. Ha ezt tudod, akkor máris megtervezheted a napjaidat egy héten, eloszthatod ezeket az órákat. VAGY az is lehet, hogy más a prioritás. Sokaknál a család, egyéb elfoglaltságok határozzák meg fixebben az életet. Ez esetben fordul a kocka. Először azt tervezd be, hogy mikor vannak családi és egyéb elfoglaltságok, mikor kell a gyerekért menni, így kialakulnak olyan sávok, amit a munkára tudsz fordítani. (ami majd nagyban meghatározza azt is, hogy milyen tempóban tudsz haladni, és ezt nagyon szuper tudni, mert egy csomó belső feszültséget fel tud oldani.) 
  1. Tapasztald ki, hogy bizonyos feladatok mennyi időt vesznek neked igénybe. Én például tudom, hogy egy ilyen blogcikk megírása kb. 2 órába telik mindennel együtt. (nem számolva azt, hogy már rég tudom, hogy erről akarok írni és fejben már összeraktam a vázlatot stb.) Na jó, de hogyan? Mérd az idődet! Szokjál erre rá. Tényleg. Minél pontosabban tudod, hogy mire mennyi időd megy el, annál jobban tudsz tervezni. Számtalan lehetőség van erre, nekem ami bevált: a Toggl alkalmazás. Gépen és mobilon is kiválóan működik. Tudsz benne létrehozni ügyfeleket, projekteket. Így kategorizálva a feladatokat, aminél szépen fogod látni, hogy mennyi időt töltöttél el vele. Fontos: ne csak arra gondolj, hogy az ügyfélmunkákat, vagy ha webshopod van, terméket értékesítesz, akkor az azzal kapcsolatos teendőket mérd. Hozd létre a saját márkádat is ügyfélként! És azon belül mérd például azt is, amikor éppen valamilyen kommunikációt írsz, teszel ki, szerkesztesz meg. Vagy éppen azt, hogy számlákat állítasz ki. PRO tipp: próbáld ki, hogy a szabadidős tevékenységeket is méred. Netflix nézés, youtube, olvasás, séta a parkban, és a többi. Érdekes lehet összevetni a munkával és remek következtetéseket lehet levonni. Én például hajlamos vagyok úgy érezni néha, hogy “áhh megint nem pihentem semmit”. Ami nem mindig igaz! Lehet, hogy csak azzal volt akkor a baj, hogy nem olyan pihenést választottam, ami feltöltött volna. 
  1. Határozz meg olyan időszakokat, amikor koncentráltan dolgozni fogsz. És akkor nincsen kibúvó. Nincsen beeső találkozó. Nincsen adhoc online meeting senkivel. Nincsen céltalan facebook görgetés, meg kizárólag kutatási célból nézegetett instagrammozás. Trükk: ha annyira nem megy, keress valakit aki segít neked ebben. (persze ez mindenre igaz tulajdonképpen). Akivel át tudod beszélni a feladataidat, segít meghatározni részfeladatokat, határidőket kialakítani, aki megkérdezi tőled, hogy hogy haladsz. Nekem ez a téma nagyon izgalmas, mert imádom látni, amikor ettől haladnak előre a vállalkozók és hatékonyabbak lesznek. 

Tipp: legalább ebben az időben kapcsold ki az értesítéseket jelző hangokat a telefonodon. Ne vonja el a figyelmed. Mondjuk én javaslom, hogy egyébként is. Elég nehéz a jelenben lenni, ha folyton csipog valami körülötted. 

Kell, hogy legyen munkarend. Tudom, hogy mindannyian más-más életet élünk. És pont ez a szép ebben. Hogy BÁRMILYEN lehet a munkarend. Csak legyen. Mert ettől lesz könnyebb az életed. Vállalkozóként is. 


Mit gondolsz? 🙂

Ha szeretnél értesülni az írásokról, iratkozz fel itt a hírlevelemre.

Csatlakozz hozzánk a Brunch Office Club közösséghez, és írd meg egy posztban mit gondolsz!

Ha tetszett, olvasd el egy korábbi írásomat is.

Share it :

Related article

2022 évértékelő

“És igazán lelkesnek érzem magam!” – ezzel a mondattal fejeződött be a 2021. évi értékelőm… Hihetetlen, hogy azóta máris eltelt egy év! És ebben a

Read More