fbpx

2021 évértékelő – Az első vállalkozói évem

Hogyan maxold ki a… nem a katád, hanem a virtuális asszisztens életet, mint olyat, kb. 1 év alatt. 

Én így.

  • 1.637 munkaóra
  • 12 új ügyfél (2-vel elváltak útjaink, 10 van jelenleg) 
  • Megannyi értékes kapcsolódás vállalkozókkal
  • 1 mentor 
  • 1 munkatárs
  • kb. 20 munkanapnyi szabadság – 10 nap igazi nyaralás, utazások, nyugis Karácsonyi ünnepek
  • 1 (össze)költözés 
  • 1 hobbikert sok élménnyel a szabadban
  • 1 koncertélmény, és a körülményekhez képest számos további pillanat a barátaimmal
  • És ezekért mind nagyon (nagyon) hálás vagyok.  

Idén megpróbálhatnám összeszámolni azt is, hány kávét ittam meg valahol “várostjárás” közben, de szerintem gyorsan elveszíteném a fonalat. Mert azthiszem, hogy számomra az évet legjobban összefoglaló tanulság az, hogy szeretem, amit csinálok, de legjobban azt szeretem benne, amilyen életet biztosít. Úgy összességében. És persze ez nem merül ki abban, hogy örülök neki, hogy van rá pénzem és időm, hogy a várost járva kávézgassak itt-ott. Többnyire ezek közben is dolgozom – a fent említett munkaidő havi átlagban kb. 136 időmérővel rögzített órát jelent – DE számomra nagyon fontos volt az, hogy mivel töltöm az életemnek ezt a nagyon jelentős részét. 

Mert: “Élni annyit jelent, mint tettekben, érzésekben, gondolatokban megélni az életet. Ez a tapasztalás az időben történik, így végső soron az idő a legszűkösebb erőforrásunk. (…) Épp ezért a leglényegesebb döntéseink közé tartozik, hogy mire szánjuk és mire szenteljük az időnket.” 

Mondja ezt Csikszentmihályi Mihály, akiért anélkül is odavagyok, hogy olvastam volna a Flow könyvet. Idén megpróbáltam, megvettem a könyvesboltban, de hazafelé menet fennfelejtettem a villamoson… úgy kellett lennie, hogy ne olvassam, hanem “csináljam” a flow-t 🙂 

Szeretem, hogy akkor, ott, azt és azzal dolgozom, ahogy és akivel én szeretném. Ez abszolút megvalósult 2021-ben. És talán eddig nem is tudtam igazán, hogy mekkora igényem van erre, ha hamarabb megértem ezt, akkor rengeteg stressztől kímélhettem volna meg magam korábban is. 

Szeretem a freelancer kifejezést, mert nekem most már van tartalma is. Amit én csináltam idén az a szabadúszás kiteljesülése számomra. 

Nem emlékszem, hogy kifejezetten lettek volna mélyenszántó céljaim 2021-re még év elején… 2020 végén kezdtem egyáltalán a vállalkozósdit, szépen indult. És most így 2021 végére állva, visszatekintve látom igazán, hogy mekkora örületes fejlődés történt velem, bennem, a vállalkozásommal ennyi (rövid) idő alatt. Annyit akartam, de nagyon, hogy működjön! Hogy minél többet dolgozhassak értéket teremtve, minél több vállalkozónak segíthessek. 

Sikerült. Tök jó ezt leírni! 

És ebben a folyamatban nem voltam teljesen egyedül. És nem is kell senkinek egyedül lenni attól, mert egyéni vállalkozó. Én még a kezdet kezdetén (sőt az előtt) találtam rá Mészáros Robira és csapatára (BrandBirds), akiknek nagyon hálás vagyok azért a közegért, amit teremtenek a hozzám hasonló kezdő vállalkozóknak. Robi ügyfelem is, de mentoromként is emlegetem, mert néha egy-egy 15-20 perces beszélgetéssel is irányba tud tenni, ami tényleg nagyon nagy segítség! 

Emellett szeretnék szótejteni Dóriról is, akivel néhány hónapja dolgozunk együtt, mert félév körül eljött az a pillanat, hogy éreztem, szükségem van valakire, akinek én is ki tudok szervezni feladatokat. Ebben nem vagyok jó, sokat kell fejlődnöm, mert Dóri nagyon ügyes és sokkal több munkába bevonhatnám. De év végére már egyet léptünk ez ügyben, kapott egy saját ügyfelet, akit neki kell menedzselni! 

Ügyfelek: csodálatosak. Egytől-egyig. De tényleg. Szuper motivált vállalkozók, mint én is egyébként, akiket öröm támogatni. Sajnos volt, akivel kapacitáshiányom miatt nem tudtam együttműködni, olyan is akit emiatt el kellett engednem. Nehéz helyzet az ilyen, de muszáj mérlegelni. 

Volt egy olyan vállalkozás, akivel azért “szakítottam”, mert kiderült, hogy nem hasonló a szemléletünk, és én olyan vállalkozóra szeretném szánni az időmet, akik tényleg szeretnének hatékonyak lenni és fejlődni. 

Ügyfelekkel <3 Facebookon és Instagrammon követheted mikor merre járok 🙂

Projektek: az asszisztensi feladataim sokszínűségét imádom, és szuper, hogy tényleg olyanokat végzek, amiket szeretek csinálni. Abszolút híve lettem az onworking tanulásnak – sok mindent aközben sajátítok el miközben dolgozom rajta. (persze csak úgy vállalok el feladatot, amiről biztosan tudom, hogy képes vagyok elvégezni)

Az asszisztensi feladatokon kívül alkalmanként megkeresnek kérdéseikkel kezdő vállalkozók, és olyanok is akik asszisztenssé szeretnének válni. Nekik szívesen adom át a tapasztalataimat tanácsadás formájában. Amire 2021-ben volt már néhányszor példa, hálás vagyok a bizalomért.  

Volt pár egyéb projekt ötletem, de valahogy egyik mellett sem tudtam igazán elköteleződni és beletenni magam. Volt olyan is, amiről végül ezt jegyeztem fel: “megcsináltam, de nem kezdtem vele semmi, nincs kedvem az értékesítéssel foglalkozni, vagy úgy igazából az egésszel…” Így utólag örülök, hogy ezeket el tudtam engedni, talán felesleges is lett volna növelni az óráim számát tovább ezekkel. De azért valahol kudarcként élem meg, hogy úgy érzem, olyan igazán jó ötletem nem volt idén, amit végig lehetett volna vinni. (leszámítva persze az alaptevékenységet) Folyamatosan van bennem ezzel kapcsolatban egy ilyen csalódott, rossz érzés, ezen majd dolgozni kell. 

Pénzügyek: a kezdetektől fogva fizetést adok magamnak. (ami egyébként szorosan összefügg azzal is, hogy az ember az életében jó, ha tudja a szerepeit, és meg tudja azokat határozni, de ez már nem pénzügyek, zárójelbezárva) 

Illetve az első két hónapban nem adtam semennyit, mert nem is volt sok bevételem, de ez még 2020-ban volt. Majd jött 2021 és úgy beindult, hogy márciusban utaltam magamnak január és februári fizetést. Majd egész évben minden hónapban ez egy fix összeg volt. 

Van vállalkozói bankszámlám (ami katásoknak nem kötelező, de én erősen ajánlom), tudom, hogy költséggel jár, de így pontosan követni tudom, hogy mik a bevételeimet és kiadásaimat a vállalkozásomban. Így azt is tudom, hogy a fizetésemen kívül kb. 1.7 millió forintot takarítottam meg a vállalkozásomban. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy ennyi az adózás utáni eredmény. 

És igen, könyvelőm is van. Havonta kb. hétezer forintot áldozok arra, hogy nyugodtan aludjak egyéni vállalkozóként is. Mindig naprakészen tájékoztatva vagyok, biztos, hogy jók a beküldött bevallások, változtatási kérések és a többi. 

De mindez a siker (merthogy én ennek élem meg) nem lenne korántsem ennyire jóleső, ha nem volna kivel megosztanom. Elsősorban amiatt vagyok nagyon boldog, hogy most igazán úgy érzem, hogy megtaláltam a helyem. Ebben nagy szerepe van Andrisnak, mert megkapom tőle mindazt a támogatást, szeretetet, ami már régen hiányzott az életemből. Persze nekünk is vannak rosszabb napjaink, de akinek nincsenek, szerintem hazudik. 🙂  Az idei évem fénypontja egyébként az Albániában eltöltött 10 napunk volt, imádok utazni, együtt lenni, a napot, a tengert… mindent. 

És amiért még igazán hálás vagyok az a testvérem! Akinek mindig élmény elmeséli éppen mi történt velem, és azt meg külön szeretem, amikor ő osztja meg velem a sikereit, azoknak talán még jobban örülök, mint a sajátomnak. 

Ha még leírom, azt is, hogy csodálatos barátaim vannak, akkor már nem fogjátok elhinni lassan, hogy tényleg ennyire szerencsés vagyok 🙂 Részese lehettem az ő nagy pillanataiknak is, kisebbeknek nagyobbaknak, de boldog vagyok, hogy velük élhettem meg ezeket!  

Hogyan tovább? 

Idén irány Kuba 🙂 Remélem Andris, olvasod ezt. Komolyra fordítva a szót (bár szerintem eddig is az volt) vannak terveim idénre kitűzve. Nem nagyon szántam sok időt erre a tervezésre, de három dolgot leírtam azért, amit el szeretnék érni: az eredményem megduplázása, legalább 1 olyan termék fejlesztése, ami nélkülem is bevételt termel, fejlődi a feladatok kiszervezésben. Egyébként meg szeretek szabadon lenni és éppen azt megvalósítani, amihez kedvem van. Talán ezt követem 2022-ben is! 

Én hajlamos vagyok (de talán inkább már csak voltam) nem megállni egy pillanatra és értékelni, élvezni mindazt, amit eddig elértem. Pedig ez nagyon fontos, úgyhogy gyakorlom is ezt egy kicsit 🙂 

Emellett izgalommal várom ennek az évnek a történéseit minden szempontból. És igazán lelkesnek érzem magam! 

Share it :

Related article

2022 évértékelő

“És igazán lelkesnek érzem magam!” – ezzel a mondattal fejeződött be a 2021. évi értékelőm… Hihetetlen, hogy azóta máris eltelt egy év! És ebben a

Read More